Vijver aanleggen: waar moet je op letten?

Blog Vijver aanleggen

Een vijver aanleggen is geen fluitje van een cent. Dat weten we eigenlijk allemaal wel. Er komt nu eenmaal veel bij kijken. Toch blijkt een vijver aanleggen in de praktijk vaak nog net iets lastiger dan van tevoren gedacht werd. Dit heeft vooral te maken met de diverse factoren waar rekening mee gehouden moet worden. VijverCompleet, onderdeel van CompleetShops, geeft je inzicht in enkele van deze factoren.

 

1. Het juiste formaat vijver aanleggen

Het is belangrijk om het formaat van de vijver goed te bepalen van tevoren. Wanneer deze te groot is voor de buitenruimte, dan vervalt het mooie effect en is de vijver uiteindelijk heel onpraktisch. Anderzijds is een te kleine vijver niet aan te raden, vooral omdat de processen in de vijver dan niet gelijkmatig verlopen. Stel dus zorgvuldig het juiste formaat vast. Natuurlijk kun je ook een voorgevormde vijver kopen voor extra gemak.

 

2. Een vijver aanleggen op de juiste locatie

Iets dat vaak wordt vergeten is het uitzoeken van de ideale locatie in de tuin. Een vijver heeft zonlicht nodig, zeker wanneer je er waterplanten in wilt plaatsen. Je moet er dan rekening mee houden dat er minimaal 6 uur per dag zonlicht nodig is. Een vijver die heel de dag in de schaduw ligt heeft meer vijveronderhoud nodig en zal nooit zo mooi worden als een vijver die in de zon ligt.

 

3. De vijverbenodigdheden checken

Ga je een vijver aanleggen? Dan heb je natuurlijk om te beginnen al de nodige vijverbenodigdheden nodig. Na het aanleggen van de vijver is het natuurlijk belangrijk om deze goed te onderhouden. Ook hiervoor heb je de juiste vijverbenodigdheden nodig. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vijverpompen van goede kwaliteit en effectieve vijverfilters.

 

4. Een vijver aanleggen met bloeiende planten

Wil je de vijver aanleggen en direct kunnen voorzien van planten die al goed in de groei zijn? Dan kun je het best aan de slag gaan in de maanden mei en juni. De lente is het beste seizoen voor het planten van je vijverplantjes. Dit betekent overigens niet dat je na deze tijd niet kunt planten. Dit is wel mogelijk. Je moet er dan alleen rekening mee houden dat de plantjes pas het opvolgende voorjaar in de bloei komen. Vul je jouw nieuwe vijver direct aan met een aantal mooie vissen? Dan zorg je natuurlijk direct voor het beste visvoer voor de nieuwe bewoners!

 

5. Vergeet de zuurstofplantjes niet!

Om een goede waterkwaliteit te behouden zijn zuurstofplantjes heel belangrijk. Je hebt zeker 5 bosjes nodig per vierkante meter aan wateroppervlak. Houd hier dus rekening mee als je de vijver gaat aanleggen. Je kunt diverse soorten zuurstofplanten plaatsen, zoals Elodea (waterpest), Ceratophyllum (hoornblad) of Potamogeton (fonteinkruid).

 

Wij kunnen ook je vijver aanleggen

Wil je een vijver aanleggen, maar ben je bang dat je iets belangrijks over het hoofd ziet? Of wil je wel een mooie vijver, maar voel je er juist weinig voor om deze zelf aan te leggen? Dan ben je bij VijverCompleet van harte welkom. Wij kunnen je vijver aanleggen op professionele wijze. Wil je toch zelf de vijver aanleggen? Dan bestel je alles voor de vijver eenvoudig online in onze webwinkel. Natuurlijk kun je altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt.