Warm weer? Waar moet je zeker op letten?

blog vijvercompleet

Het klimaat in Nederland kan sterk wisselend zijn. De ene dag kunnen we echt niet zonder windjack naar buiten en de volgende dag zitten we te zweten in een graadje of 30. Typisch Nederlandse zomers.. Ongetwijfeld zitten er nog een paar (bijna) hittegolven in de planning. Het is goed om te weten dat warmte effect heeft op je vijver en je vissen. Welke maatregelen moet je nemen en waar moet je extra aandacht aan besteden? VijverCompleet, onderdeel van CompleetShops, helpt je op weg.

Voorkom dat je vissen verbranden

Mensen kunnen flink verbranden wanneer de zon erg fel is. Waar we niet snel over nadenken is dat dit bij vissen ook kan gebeuren. Heb je koi in je vijver? Dan is het goed mogelijk dat zij verbranden als de zon direct op de vijver staat. Verbranding zorgt bij vissen voor lelijke wonden en dit wil je natuurlijk voorkomen. Wordt het echt warm? Zorg er dan voor dat de vijver in de schaduw ligt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een schaduwdoek of een parasol.

Organisch afval en slib verwijderen

Door de bacteriewerking komt er extreem veel zuurstof kijken bij het biologisch afbreken van vuil. Het is juist bij warmte belangrijk dat de vijver schoon is, maar dat betekent niet dat je tijdens een hittegolf de hele vijver leeg moet halen om lekker even een poetsbeurtje te geven. Dit is sterk af te raden. Je kunt beter gebruik maken van een skimmer en een bodemdrain. Gebruik daarnaast de juiste producten voor slib verwijderen.

Zorgen voor extra zuurstof

Als er iets is dat je niet wilt, dan is het wel dat je vissen zonder zuurstof komen te zitten. Het is daarom heel erg belangrijk om te zorgen voor extra zuurstof. Zeker bij warm weer is beluchten ontzettend belangrijk. Hierbij kun je er rekening mee houden dat een zuurstoftekort het snelst in de ochtend ontstaat, dus beluchten in de morgen is sterk aan te raden tijdens de warmte of zelfs een hittegolf. Beluchten kan op veel verschillende manieren. In ons assortiment producten voor vijverbeluchting kun je de diverse mogelijkheden ontdekken.

blog vijvercompleet

Bewaak de balans

Warm weer zorgt makkelijk voor een verstoring in de waterbalans. Zo kunnen er bijvoorbeeld schommelingen in de pH-waarde voorkomen. Het spreekt voor zich dat het heel belangrijk is om de waterbalans goed in de gaten te houden en, wanneer nodig, bij te stellen. Maak gebruik van betrouwbare testsets om op een eenvoudige manier een oogje in het zeil te houden. Natuurlijk is het altijd goed om de meest belangrijke producten voor waterbehandeling in huis te hebben.

De vijver bijvullen

Water verdampt en tijdens een hittegolf gebeurt dit vaak sneller dan je denkt. Het is daarom belangrijk om de vijver bij te vullen. Het is niet gezond voor je vissen om er gewoon een emmer koud water in te gooien. Sterker nog, dit is heel ongezond voor de vissen. Temperatuurschommelingen zorgen voor veel stress bij je vissen en dat wil je voorkomen. Je kunt dit effectief voorkomen door in meerdere keren bij te vullen. Voeg steeds kleinere hoeveelheden water toe aan je vijver. Gebruik hiervoor geen tuinslang die lange tijd ongebruikt in de zon heeft gelegen. Zorg dat de binnenkant van de tuinslang goed schoon is of gebruik gewoon even een emmer.

Hou je vijver én vissen gezond deze zomer!

Een goede zorg voor je vijver en je vissen, zoals koi, is natuurlijk altijd belangrijk. Bij erg warm weer, dus zeker tijdens hittegolven, heeft de vijver extra aandacht nodig. Alles wat jij nodig hebt om je vijver en vissen tijdens de zomer gezond te houden kun je eenvoudig bestellen bij VijverCompleet. Weet je niet precies wat je nodig hebt of heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Wij informeren en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op.