Vijverbeluchting is belangrijk voor al het leven in je vijver!

Vijverbeluchting is voor vrijwel iedere vijver belangrijk. Vooral voor je vissen is dit erg belangrijk. De hoeveelheid zuurstof is afhankelijk van de temperatuur van het vijverwater. Indien het water kouder is wordt er namelijk meer zuurstof opgenomen en vastgehouden. Om de natuur een handje te helpen adviseren wij het gebruik van een luchtpomp in je vijver. Bij het gebruik van een luchtpomp heb je nog wel wat bijhorende hulpmiddelen nodig zoals luchtslangen, verloopstukken, verdelers en luchtstenen. Vaak worden deze met de luchtpomp meegeleverd en anders zijn ze natuurlijk er los bij te bestellen.

 1. Meest Verkocht
  DongYang luchtpomp DY-20

  DongYang luchtpomp DY-20

  Speciale prijs € 54,95 Normale prijs € 59,95
  Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, volgende dag in huis
 2. Beste Deal
  PVC terugslagklep met tule 13 mm

  PVC terugslagklep met tule 13 mm

  Speciale prijs € 2,50 Normale prijs € 4,95
  Op werkdagen vóór 15:30 uur besteld, volgende dag in huis
 3. Nieuw in Collectie
  Nitto luchtpomp LA-80 E

  Nitto luchtpomp LA-80 E

  Speciale prijs € 309,00 Normale prijs € 409,00
  Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, volgende dag in huis

De werking en voordelen van een luchtpomp

 • aanzuigen van lucht
 • onder druk wordt deze lucht door een luchtslang geduwd
 • de lucht komt vervolgens in je vijver door speciale luchtverdelers, luchtstenen of luchtuitstromers
 • voegt zuurstof toe aan je water
 • zorgt dat het wateropperevlak niet dicht vriest. Eventuele schadelijke gassen kunnen de vijver verlaten.
 • het water blijft in beweging en de het voorkomt dus stilstaand water
 • luchtbellen die het wateroppervlak bereiken nemen zuurstof op
 • bacteriën die in je vijver leven hebben ook zuurstof nodig. Een luchtpomp bevorderd dus de vermeerdering en werking van bacteriën. 

De plaatsing van je luchtpomp

Je luchtpomp dient op de juiste plek geplaatst te worden. Liefst in een stofvrije maar ook niet-afgesloten ruimte en zeker niet in de zon. De meeste luchtpompen dienen boven het water niveau geplaatst te worden. Door het toepassen van een terugslagklep kan een luchtpomp ook onder het waterniveau worden geplaats.

De luchtstenen

De luchtstenen kun je het beste plaatsen op een diepte van circa 30 centimeter. Het aantal hangt af van de capaciteit van de luchtpomp.

 • capaciteit luchtpomp 20 liter per minuut - luchtstenen met een diameter van 5 cm - minimaal 6 luchtstenen
 • capaciteit luchtpomp 40 liter per minuut - luchtstenen met een diameter van 5 cm - minimaal 10 luchtstenen
 • capaciteit luchtpomp 60 liter per minuut - luchtstenen met een diameter van 5 cm - minimaal 15 luchtstenen

Factoren die de werking van de luchtpomp negatief beïnvloeden

 • knikken in de luchtslang
 • te kleine luchtstenen
 • oude/vervuilde luchtstenen
 • te weinig luchtstenen
 • te diep geplaatste luchtstenen
 • te snel aftakken naar 4 mm slang na het hulpstuk
 • te lange lengtes 4 mm slang 

Welke luchtpomp is voor mijn vijver geschikt ?

Om een goede keuze te maken uit ons assortiment luchtpompen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken

 • de grootte van de vijver (1)
 • het aantal vissen en waterplanten (2)
 • het geluid van de pomp (3)
 • het energieverbruik van de pomp (4)
 • de ligging van de vijver (5)

1. De grootte van je vijver

Hoe groter de vijver (waterinhoud), hoe meer vermogen de luchtpomp nodig heeft. Bereken dus eerst de hoeveelheid water (kubieke meters, m3) dat voorzien dient te worden van zuurstof.

Rekenvoorbeeld: stel een vijver heeft de volgende eigensschappen: lengte 4 meter, breedte 2 meter en een diepte van 1 meter. De formule die we toepassen is: lengte x breedte x diepte. Bij dit voorbeeld dus 4 x 2 x 1 = 8m kubieke meter. Dit duiden we aan met 8m3.

Iedere vijver is anders en daarom is het moeilijk om een vaste regel toe te passen. In het algemeen kun je bij een koivijver 4 liter lucht per minuut per m3 aanhouden en bij een gewone vijver 2 liter lucht per minuut per m3. Voor onze voorbeeldvijver hebben we een luchtpomp nodig die minimaal : 2 (liter) x 60 (minuten) x 8 (inhoud vijver) = 960 liter per uur levert.

2. Het aantal vissen en waterplanten in de vijver

Hoe meer vissen er in je vijver leven des te meer zuurstof het water nodig heeft. Voldoende waterplanten zorgen natuurlijk ook voor zuurstof maar niet alle vijvers hebben genoeg waterplanten om te voldoen aan de zuurstofvraag die er is.

3. Het geluid van de luchtpomp

Een luchtpomp maakt altijd geluid. De meeste luchtpompen hebben een acceptabel geluidsniveau. Het kan wel zijn dat een luchtpomp steeds meer geluid gaat maken gedurende het seizoen. Vaak biedt het tijdig vervangen van de membranen uitkomst. De nieuwste modellen luchtpompen maken zeer weinig geluid en zijn bijna geruisloos.

4. Het energieverbruik van de luchtpomp

Een luchtpomp kan veel energie verbruiken. Omdat de luchtpomp dagelijks stroom verbruikt is het belangrijk om goed te kijken naar de specificaties (wattage). Een vuistregel is dat je voor € 0.25 ongeveer 1000 Watt kunt gebruiken. Een luchtpomp van 50 Watt die 24 uur per dag aanstaat kost je dus ongeveer ( 24 x 50 Watt ) 1200 Watt ofwel € 0,30 per dag. Vaak kun je een duurdere luchtpomp weer terugverdienen door het lagere verbruik. Ook hier geldt: Goedkoop is vaak duurkoop.

5. De ligging van de vijver

Vooral in de zomermaanden is het gebruik van een luchtpomp belangrijk. Een vijver die veel uren in de zon ligt heeft doorgaans een hogere watertemperatuur. Hoe hoger deze watertemperatuur hoe minder zuurstof er zich in het water bevind. Door een luchtpomp te gebruiken is er een betere opname van zuurstof in het water en kun je zuurstoftekort voorkomen.

Voor je vissen maar ook voor je waterplanten is het belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is in het vijverwater. Regelmatig komt het voor dat een vijver een te laag zuurstofgehalte heeft. Een luchtpomp kan ervoor zorgen dat het zuurstofgehalte in het water verhoogd wordt. Een luchtpomp is onmisbaar voor iedere vijver.

Je wilt natuurlijk een heldere gezonde vijver. Zuurstof speelt hierin een belangrijke factor. De vissen in je vijver hebben zuurstof nodig. Een tekort aan zuurstof zou in het ergste geval zelfs kunnen leiden tot vissterfte. In de lente en de zomer wordt het water warmer. Wanneer de watertemperatuur stijgt, zal het water minder zuurstof bevatten. Daarom is het belangrijk om in de zomer extra aandacht te besteden aan het beluchten van je vijver. Een luchtpomp geeft een boost aan de zuurstofwaarde in je water en zorgt dat je vijverwater in beweging blijft. Je vissen blijven gezond en je vijver blijft zichtbaar helder. Ook in het geval van onweer, waarbij door lage luchtdruk de zuurstofwaarde in je vijver in een rap tempo vermindert, is vijverbeluchting de oplossing. Oppervlaktewater van een vijver neemt automatisch veel zuurstof op. Beluchting zorgt ervoor dat de luchtbellen naar het oppervlaktewater drijven en dat er beweging in het water komt. Het wateroppervlak kan hierdoor nog meer zuurstof opnemen. Door deze waterverplaatsing zal ook (zweef)vuil eerder de filter bereiken wat ten goede komt aan de gezondheid en helderheid van je vijver. Door de aanwezigheid van algen en planten is het zuurstofgehalte in je vijver met name in de ochtend lager. 's Nachts blijven algen en planten namelijk zuurstof gebruiken. Overdag is het andersom; dan zorgen vijverplanten en algen juist voor zuurstof in het water. Wanneer je de vijver tegen algen behandelt, ben je er dan bewust van dat beluchting noodzakelijk is. Houd daarom je vijverpomp en vijverfilter ook altijd tijdens de zomerperiode in werking. Enerzijds om de vijver in beweging te houden en anderzijds om organisch afval, dat eveneens veel zuurstof uit het water onttrekt, af te breken en uit de vijver te filteren.

Om voldoende zuurstof in het vijver water te hebben en te houden is het gebruik van een goede vijver beluchting dus essentieel.