Welke vijverfilter hoort bij mijn vijver?

Je wilt waarschijnlijk maar één ding weten: “Welke vijverfilter past het beste bij mijn vijver?” Het is soms best lastig om het juiste vijverfilter te kiezen. Als er sprake is van een lage visbezetting met veel plantengroei is een vijverfilter niet eens altijd nodig. Tussen de planten leven vaak bacteriën die samen met de waterplanten de waterkwaliteit op peil houden. Echter in de praktijk ontkom je er meestal niet aan om een goed en betrouwbaar filter aan te schaffen om je vijver mooi helder te houden. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals drukfilters, voorfilters en meerkamerfilters. Ook zijn er complete filtersets beschikbaar, waarbij het filter en de vijverpomp volledig op elkaar afgestemd zijn. 

 1. Meest Verkocht
  Manometer Ø63mm kunststof 1/4" onderaansluiting bereik 0-1 bar

  Manometer Ø63mm kunststof 1/4" onderaansluiting bereik 0-1 bar

  € 14,95
  Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, volgende dag in huis
 2. Beste Deal
  VT vervangingset filter body Starter Filter Set 3000

  VT vervangingset filter body Starter Filter Set 3000

  Speciale prijs € 10,90 Normale prijs € 19,95
  1-3 werkdagen levertijd
 3. Nieuw in Collectie
  Hozelock pomprotor EasyClear 3000/4500

  Hozelock pomprotor EasyClear 3000/4500

  € 34,95
  Op werkdagen vóór 15:30 uur besteld, volgende dag in huis

Een vijverfilter is onmisbaar voor kristalhelder water

Een heldere, gezonde vijver heb je als er een juiste waterbalans aanwezig is. Om deze te bereiken is een vijverfilter eigenlijk onmisbaar. Je bent er zeker van dat je vijverwater iedere dag een aantal keren door het filter gaat. Allerlei afvalstoffen worden opgevangen en zullen je vijverwater niet meer belasten.

De werking van een vijverfilter

De meeste vijvers zijn voorzien van een vijverfilter die een dubbele werking heeft. We onderscheiden:

mechanische filtratie

In dit gedeelte van het filter worden de vuildeeltjes uit het water opgevangen m.b.v. filterborstels of filtermatten

biologische filtratie

in dit gedeelte van het filter gaan micro-organismen (vijverbacteriën) zich hechten en zorgen voor een betere balans in je vijverwater. Hiervoor heb je filtermedia nodig.

De meest gangbare vijverfilters

1. Drukfilter: Een drukfilter is een filter dat doorgaans in een tonvorm wordt gefabriceerd. Vaak voorzien van UV-C lamp voor het verwijderen van algen. Een drukfilter is makkelijk in gebruik en kan worden ingegraven tot de onderkant van de deksel. Voor de kleinere vijver een ideaal filter. Om een drukfilter te kunnen gebruiken heb je ook een vijverpomp nodig.

2. Doorstroomfilter: Het meest populaire filter binnen de huidige vijverwereld. Het grote voordeel van dit filter is dat het een grote filtercapaciteit heeft. Geschikt voor vrijwel iedere vijver. Dient bovengronds geplaatst te worden. Ook bij dit filter heb je een vijverpomp nodig. Onze voorkeur gaat hiervoor duidelijk uit naar een energiezuinige filterpomp

3. Meerkamerfilter: Voor de vijvers met wat meer inhoud of voor de koivijvers is een meerkamerfilter een goede keuze. Deze filters blinken uit doordat ze grote capaciteit hebben zowel mechanisch als biologisch. Na de filter wordt bij voorkeur een UVC unit geplaatst om kraakhelder algenvrij water te krijgen in je vijver. Uiteraard heb je ook bij deze opties een vijverpomp nodig die afgestemd is op de capaciteit van het meerkamerfilter.

4. Onderwaterfilter: De meest eenvoudige filters om in gebruik te nemen. Deze filters zijn voorzien van een vijverpomp en UV-C unit en kunnen vaak ook gebruikt worden als fontein. Een ideale combinatie. VijverCompleet biedt verschillende onderwaterfilters aan. Je vindt ze hier.

Advies op maat! 

Het maken van de juiste keuze voor een vijverfilter dien je dus te doen op basis van vijverinhoud, vijvergrootte en de visbezetting.We willen je graag helpen bij het kiezen van de juiste vijverfilter. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Een bezoek op locatie behoort ook tot de mogelijkheden.