Een vijververwarming voorkomt ijsvorming en helpt je vissen door de winter

Ondanks dat vissen koudbloedige dieren zijn, kunnen ze in de koudere maanden last hebben van stress door temperatuurschommelingen. Door het plaatsen van een vijververwarming kun je zelf de temperatuur bepalen van het vijverwater. Je kunt je vijverwater met een vijververwarming op een constante temperatuur houden. Voor sommige vissoorten is dit erg belangrijk. Een vijververwarming zorgt er ook voor dat de vijver niet (volledig) dicht vriest. Giftige gassen moeten de mogelijkheid hebben om te ontsnappen via het wateroppervlak. Als er echter ijs op ligt zullen de gevaarlijke gassen zich gaan opstapelen in je vijverwater. Dit kan gevaarlijk zijn voor al het leven in je vijver.

 1. Meest Verkocht
  Elecro Aquatic Heater 3 kW

  Elecro Aquatic Heater 3 kW

  Speciale prijs € 389,00 Normale prijs € 539,00
  Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, volgende dag in huis
 2. Beste Deal
  Elecro vijververwarming 3 kW Elecro vijververwarming 3 kW

  Elecro vijververwarming 3 kW

  Speciale prijs € 595,00 Normale prijs € 859,00
  Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, volgende dag in huis
 3. Nieuw in Collectie
  Elecro Aquatic Heater 2 kW

  Elecro Aquatic Heater 2 kW

  Speciale prijs € 309,00 Normale prijs € 409,00
  Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, volgende dag in huis

Een vijververwarming voor een koivijver

Vooral de bezitters van een koivijver dienen de aanschaf van veen vijververwarming goed te overwegen. Het is namelijk niet altijd nodig om je vijverwater te verwarmen. Beschikt je (koi)vijver over voldoende diepte dan kun je overwegen om het niet te doen. Zorg dan wel dat je de oppervlakten van je vijver zoveel mogelijk openhoudt. 

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een vijververwarming:

 • schadelijke gassen kunnen worden uitgewisseld met de buitenlucht doordat je ijver niet dichtvriest
 • bacteriën in de filter blijven meer actief, waardoor ze in het voorjaar sneller opgestart zijn
 • de koi verliest minder weerstand waardoor ze sterker zijn in het voorjaar
 • het voorkomt vorstschade
 • je kunt de vijver eerder in het seizoen opstarten door de temperatuur te verhogen 
 • voorkomt stress bij koikarpers doordat er geen temperatuurschommelingen zijn

Ik wil een vijververwarming maar welke moet ik kiezen?

Deze manier van verwarmen is erg effectief.  Vaak bestaat het uit een unit die voorzien is van een thermostaat en een RVS behuizing. Vaak toegepast bij kleinere en normale vijvers. Sommige modellen beschikken over een timer zodat ze zich vanzelf in- en uitschakelen. Onze modellen vind je hier terug.

Verreweg de goedkoopste manier van vijververwarming maar zeer doeltreffend. We onderscheiden de niet-elektrische ijsvrijhouders en de elektrische variant. Vaak bestaat het uit een drijvend materiaal dat voorzien kan zijn van een  metalen buisje dat verhit wordt.

Een vijververwarming heeft nog veel meer voordelen

Een vijververwarming is ook geschikt voor het gebruik in een quarantainebak. Koi kunnen zo wennen aan de juiste temperatuur in de vijver. Ook geneest de koi sneller bij een hogere temperatuur in het water en groeien jonge koi beter als het water verwarmd is. Daarnaast kan een vijververwarming ook ziektes voorkomen. Sommige parasieten sterven namelijk af bij hoge watertemperaturen.

De kosten van het verwarmen van je vijver

De kosten die het verwarmen van je vijver met zich mee gaan brengen zijn moeilijk vooraf te bepalen. Je weet van tevoren niet hoe streng de winter zal zijn. Ook zijn de kosten afhankelijk van het aantal m3 water dat in je vijver aanwezig is alsmede de gebruikswensen die je zelf aan vijververwarming stelt. Omdat iedereen de kosten zo laag mogelijk wenst te houden adviseren we je om de vijver goed af te dekken zodat de aanwezige warmte zoveel mogelijk behouden blijft. Let op: dek je vijver niet helemaal af.

Wat is de ideale vijvertemperatuur in de winter?

Wij adviseren om je vijver gedurende de winter op een vaste temperatuur te houden van circa 6-7 graden. Het grote voordeel hiervan is dat je de koi nog steeds (in kleine hoeveelheden) wintervoer aan kunt bieden. De vis hoeft hierdoor niet alleen zijn reserves te gebruiken. Dit vermindert de kans op ziektes na de winter. Ook zullen veel ziekteverwekkers bij deze temperatuur niet kunnen overleven. Een groot voordeel dus.

Maar natuurlijk kun je ook besluiten om je vijverwater op een warmere temperatuur in te stellen. Naast de toenemende energiekosten moet je je er ook goed bewust van zijn dat het afweermechanisme van de koi minder wordt en dat ziekteverwekkers meer kans hebben te overleven.