Evenwicht in het vijverwater door een verantwoorde waterbehandeling

Het belangrijkste aspect van je vijver is een biologisch evenwicht! In een vijver hopen zich overtollige stoffen op zoals voedselresten en visuitwerpselen die ervoor zorgen dat het zuurstofgehalte in het vijverwater afneemt. Vissen kunnen hierdoor gestrest raken en zo vatbaarder zijn voor ziekten. Het is belangrijk dat er een evenwicht is tussen het vijverwater, de zuurstofplanten en de goede bacteriën. Als je een koivijver hebt, zijn er geen zuurstofplanten aanwezig én is er dus nooit een biologisch evenwicht! Je zult er zelf voor moeten zorgen dat problemen met algen of een tekort aan zuurstof wordt opgelost. Voor een juiste waterbehandeling zijn er producten die helpen het biologisch evenwicht te herstellen en te behouden.

 1. Meest Verkocht
  VT Filter Zeoliet 5000ml

  VT Filter Zeoliet 5000ml

  Speciale prijs € 15,95 Normale prijs € 18,89
  1-3 werkdagen levertijd
 2. Beste Deal
  NaturalPond plus 1 liter (gewone vijver

  NaturalPond plus 1 liter (gewone vijver <100m³) (2+1 gratis)

  Speciale prijs € 39,90 Normale prijs € 74,85
  Op werkdagen vóór 15:30 uur besteld, volgende dag in huis
 3. Nieuw in Collectie
  Velda AquaTesterPro indicators

  Velda AquaTesterPro indicators

  € 24,95

Kwaliteit van het vijverwater

Je dient regelmatig het water te controleren op de drie hoofdwaarden: pH-graad, gH-graad en kH-graad. Deze waarden zijn cruciaal voor een optimaal biologisch evenwicht van het vijverwater. Als bijvoorbeeld de pH-waarde te laag of te hoog is, raken de vissen gestrest en kan hun slijmhuid aangetast raken. Het is daarom belangrijk dat de drie hoofdwaarden regelmatig gecontroleerd worden en waar nodig worden bijgestuurd.

Behandeling van het vijverwater

Indien deze waarden niet optimaal zijn, is het belangrijk om het water te behandelen om een biologisch evenwicht te creëren. In ons assortiment vind je de juiste middelen om het water te behandelen. Naast de behandeling is een goede filtering, beluchting en de bacteriële huishouding ook bepalend voor de kwaliteit van het water.

Last van groen water in je vijver?

Je besteedt regelmatig tijd en aandacht aan je vijver maar toch is het water groen en kijkt het niet gezond voor je vissen en (water)planten. Omdat elke vijver anders is, ligging, filtering, zonlicht etc, is er geen één en hetzelfde middeltje dat je vijver 365 dagen per jaar gezond en helder houdt. Maar gelukkig zijn er genoeg producten die een prima ondersteuning bieden. Draadalgen zijn de grootste boosdoeners van groen water. Dit zijn planten die zich heel snel en met weinig voedingsstoffen kunnen vermenigvuldigen. Ze hechten zich aan verschillende oppervlakten van je vijver (vijvermanden, bodem, waterlijn, planten). Als je de algen hun gang laat gaan zijn ze een gevaar voor het biologisch evenwicht in je vijver. Verwijder dus de algen uit je vijver en houd ze in bedwang.

Plan van aanpak tegen algen

Wat je het beste kunt doen is om algen direct uit het water te halen met een schepnet en je bloten handen. Een paar stevige vijverhandschoenen zijn hierbij een prima hulpmiddel. Indien je dit hebt gedaan zie je al een enorme verbetering. Maar er blijven restanten achter waardoor een nieuwe algengroei een kwestie van tijd is. Aanpakken dus !  Gebruik hiervoor een bestrijdingsmiddel op biologische basis. Er is hierin volop keus. Er zijn anti-alg producten van bekende merken zoals : Oase, Kusuri, Velda en AquaNatural

Zorg voor goede bacteriën in je vijver

Bacteriën zijn in ieder vijver onmisbaar. Ze zijn belangrijk omdat ze koolzuur produceren die als voedingsbron voor je planten fungeert. Ook zetten ze schadelijke stoffen en gassen om naar niet schadelijke stoffen. Bacteriën hechten zich tussen de waterplanten en op het filermedia in je vijverfilter. Je kunt deze 'goede' bacteriën zelf toevoegen aan je vijverwater. De producten van Microbe-Lift zijn hierin zeker aan te bevelen.